Koolhydraatarm eten is de best bewezen methode om duurzaam af te vallen. Maar alleen het vermijden van koolhydraten werkt niet. Blog over Afvallen met koolhydraatarm dieet. Koolhydraatarm wat is het?

Koolhydraatarm eten wat is het?

Wat houdt een koolhydraatarm dieet in? Voeding bestaat uit vet, koolhydraten, proteïnen, water, vitaminen en mineralen. Een voedingspatroon zonder koolhydraten of met heel weinig koolhydraten heet koolhydraatarm. Dan eet je maximaal 40 gram koolhydraten per dag.

Waarom koolhydraatarm niet werkt?

Waarom werkt koolhydraatarm dieet niet? Door de suikers uit je dieet te verwijderen of te minimaliseren neemt je voorraad glucose en glycogeen af. Koolhydraten worden als energiebron in je lijf gebruikt en wat niet wordt gebruikt wordt opgeslagen als glycogeen. Glucose houdt veel water vast, 6 tot 9 keer het eigen gewicht. Een voorraad glucose van 500 gram zorgt zo voor ongeveer 3,5 kilo overgewicht. Als de voorraad glucose afneemt val je dus 4 kilo af.

Als je vervolgens weer gewoon koolhydraten gebruikt, dus meer dan 40 gram per dag zie je dat de voorraad glucose weer toeneemt met het bijbehorende vocht.

Waarom val ik niet af?

Die vraag is de meest gestelde vraag op onze facebook pagina. Met het koolhydraatarm dieet ga je veel meer proteïnen en vet eten. Het doel is dat je lichaam van glucose-verbranding overgaat naar vet-verbranding, dit heet ketose. Maar je lichaam is slim, de lever kan nog steeds van eiwitten glucose maken. Dus ketose is een verbrandingsmodus die niet door iedereen wordt behaald.

Wanneer koolhydraatarm wel werkt?

Afvallen met koolhydraatarm dieet

Combineer koolhydraatarm eten met intermittent fasting en wat extra lichaamsbeweging. Vervang niet alle koolhydraten door meer vet maar vooral door proteïnen. Dit wordt ook wel een hyper-proteïnen-dieet genoemd of een HPLC, high proteïn low carb.

Wat is ketose?

De vetverbranding is het verbruiken van vet voor de dagelijkse energie. Bij voorkeur gebruik je dat opgeslagen vet dat rond je middel zit en niet het vet uit je dieet-voeding. OIpgeslagen vet moet vrijgemaakt worden en moet in de bloedbaan belanden. Vanuit de bloedbaan moet het naar de cellen waar het als brandstof wordt verbruikt. Het losmaken van lichaamsvet doe je door een korte intensieve inspanning vooral als je voorraad glucose op is.

Intermittent fasting

Met gemakkelijkse vorm van intermittent fasten eet je alleen maar tussen 12:00 uur en 20:00 uur. Als je dan ’s morgens wakker wordt is je voorraadje glucose op en gebruikt je lichaam vet om energie te krijgen. En dan wat extra beweging en je valt af. Belangrijk is wel dat het eiwit L-carnitine voldoende aanwezig is. Dit stofje helpt om het vet uit je bloedbaan in de cellen te krijgen. Vloeibare l-carnitine is een gemakkelijk opneembare vorm van carnitine.

Conclusie koolhydraatarm dieet

Wanneer werkt het wel om echt af te vallen.

  • Maximaal 35 gram koolhydraten
  • Voldoende vezels, L-carnitine, vitaminen, mineralen en probiotica.
  • 16 uur vasten per dag
  • Extra lichaamsbeweging

Koolhydraatarm eten, welke groente?

Hier vind je een overzicht van groenten die passen in een low carb dieet.

Koolhydraatarm eten, welk fruit?

Hier vind je een overzicht van fruit met weinig koolhydraten (suikers).