De Daily Mail over de Afslankbacterie – het onderzoek

Werkt de pil met goede bacteriën tegen vetkwabben? Kun je afslanken met probiotica? De capsule die kan helpen om af te vallen zonder dieet en zonder extra inspanning. Miranda Levy (redacteur Daily Mail) deelt haar ervaringen met de probiotica. Dit voedingssupplement is het eerste probioticum dat bewezen heeft dat je gewicht verliest. probiotica is een combinatie van 5 stammen probiotische bacteriën die de samenstelling van je microbioom beïnvloeden.

5 Stammen probiotica om af te vallen

Dit voedingssupplement is het eerste probioticum dat bewezen heeft dat je gewicht verliest. Het bevat een combinatie van 5 stammen probiotische bacteriën.

“Zo rond mijn 50-ste gebeurde er iets teleurstellends: Na een paar jaar last van slapeloosheid en depressie, en het bijbehorende slechte eetgedrag, ben behoorlijk aangekomen. Ik zag mijzelf in een etalageruit en dacht ”Wie is dat?” Het keerpunt kwam toen ik ’s morgens mijn sokken aan wilde doen en mijn buik in de weg zat.

Tot aan mijn 40-ste had ik geluk, ik ben van nature een actief persoon, ik hoefde nergens op te letten en kon eten wat ik wilde. Maar zelfs toen ik gezonder ging eten en naar de sportschool ging – zelfs twee keer per week met een personal trainer - kreeg ik die extra kilo’s rond mijn middel er niet van af. Dus je begrijpt mijn opwinding toen ik hoorde over een voedingssupplement genaamd dat belooft dat het mensen helpt – vooral 50-plussers zoals ik.

Echt gewicht verliezen?

De belofte is groots: “Het eerste probioticum dat belooft dat je echt gewicht verliest, naast andere gezondheidsvoordelen zegt Dokter Nigel Plummer, de microbioloog die eigenaar is van Cultech het bedrijf achter dit product. “In de grootste klinische studie in zijn soort zagen de deelnemers een afname van hun gewicht, hun buik- en taille-omvang en hun BMI nadat zij 1 capsule per dag gebruikte.” Afslanken met probiotica.

Onderzoek

De beste resultaten zagen de onderzoekers bij mensen van 50 jaar en ouder. Maar wat de resultaten echt indrukwekkend maakte is dat de 440 (!) deelnemers in de studie hun dieet niet aanpaste en geen extra inspanningen deden. Kort gezegd: zij namen de capsule en veranderden verder niets. De resultaten van het onderzoek zijn gisteren gepubliceerd in “Scientific Reports”.

Julian Marchesi een microbioloog van het Imperial College in London, de co-auteur van de studie (en niet betaald door de producent!) beschrijft de resultaten als: Een mogelijke game-changer in de afslank-wetenschap.

"Afslanken met probiotica" Kan deze claim worden gerechtvaardigd?

Het bevat een mix van 5 bacterie-stammen, zogenaamde vriendelijke bacteriën waarvan wordt gedacht dat zij de gezondheid van het microbioom (de bacteriën, schimmels en virussen in de dunne en dikke darm en de rest van je lichaam) kunnen verbeteren.

Bekend is nu dat dit microbioom een rol speelt in de spijsvertering en in het behoud van een gezond immuunsysteem. Professor Marchesi zegt: “om goed te functioneren moet het microbioom een diversiteit aan bacteriestammen bevatten. Als 1 bacteriestam verdwijnt kan een andere stam dominant worden en dit kan leiden tot symptomen. Als het evenwicht in het microbioom niet goed is wordt dit gerelateerd aan verschillende klachten zoals allergieën, darmontstekingen, diabetes type 2 en obesitas. Studies hebben laten zien dat er een verschil is in het microbioom van slanke mensen en van mensen met overgewicht en obesitas.”

Microbioom

“Sommige samenstellingen van het microbioom lijken effect te hebben op het risico op overgewicht en obesitas” volgens Dr Plummer.

Hoe werkt de magische capsule?

De capsule bevat 5 verschillende stammen probiotica – de goede bacteriën - die invloed hebben op de darmen en die de opname van vet beperken. De bacteriën ondersteunen de aanmaak van gal door de lever. Gal speelt een rol in het vet-metabolisme. Met andere woorden: de probiotica helpt meer vet te verbranden en verlaagt het slechte LDL-cholesterol zegt professor Julian marchesi, een microbioloog van het Imperial College in London.

Bijvoorbeeld: onderzoek heeft laten zien dat bij veel antibiotica gebruik (antibiotica kan bacterie-stammen verwijderen) bij kinderen kan leiden tot overgewicht in de kindertijd en waarschijnlijk tot in de volwassenheid. De vijf verschillende bacterie-stammen zijn van de families Lactobacillus en Bifidum die ook worden gebruikt voor de productie van yoghurt en bijvoorbeeld zuurkool.

In 2018 begon Dr Plummer met klinisch onderzoek onder mensen van 30 tot 65 jaar met een BMI van 25 (overgewicht) tot 35 (obesitas) en een verhoogd cholesterolgehalte. De helft kreeg de probiotica, de andere helft kreeg een nep-pil (placebo). Terwijl de placebo-groep geen gewicht verloor, vielen de proefpersonen met probiotica gemiddeld 1,5 kilo af in 6 maanden.

Maar de beste resultaten zagen wij bij de groep 50+ en vooral bij de mensen met een verhoogd cholesterol-gehalte, zij verloren gemiddeld ruim 3 kilo. Een identieke vervolgstudie gaf dezelfde indrukwekkende resultaten waarbij de deelnemers 2,3 kilo verloren in 3 maanden en 2 centimeter minder taille-omtrek. Hun slechte cholesterol daalde 8,6 procent en zij rapporteerden 40% minder infecties aan de bovenste luchtwegen en 30% minder hoofdpijn.

Het verhaal van Ana

Ana Ibvanove 56 jaar en assistent professor aan de Universiteit an Sofia (Bulgarije) nam deel aan de klinische trial. “Vanaf mijn 30-ste jaar was ik gevoelig voor een extra vetlaag rond mijn buikstreek en heupen. Zelfs extra beweging, 1 tot 3 uur per week, hielp niet, ik kwam er niet van af.” Tijdens het onderzoek verloor Ana 5 kilo en merkte dat zij dat ze meer energie had en een betere stemming.

De verklaring is dat de capsule werkt doordat de aanmaak van gal wordt gestimuleerd. En in tegenstelling tot afslank-medicijnen zoals orlistat zijn er geen vervelende bijwerkingen.

Peter Whorwell, een gastro-enteroloog en professor aan de Manchester universiteit zegt dat de werking geloofwaardig is maar waarschuwt wel. “Deze probiotica is geen excuus om jezelf vol te stoppen, dan werkt het niet. Hij geeft ook aan: “Zoals bij elk medicijn, het werkt niet voor iedereen.” “Sommige keuzes werken voor sommige mensen andere niet. ”De onderzoeksresultaten klinken goed maar onderzoeksresultaten zijn niet altijd meteen te vertalen naar een grote populatie”.

Kritiek op probiotica

Probiotica zijn misschien niet geschikt voor iedereen. In April 2019 lieten onderzoekers in Texas zien dat probiotica de effectiviteit van immunotherapie bij kankerpatiënten kan verlagen. Een gepubliceerde studie uit Israël (november 2019) in Nature Medicine onthulde dat probiotica ontstekingen kan veroorzaken bij intensive care patiënten. De reactie van Dr Plummer op deze onderzoeken en de beperkingen van ShapeLine: ShapeLine gebruiken is geen excuus om meer chocola te eten of meer calorierijke voeding. Als je dan verwacht dat je afvalt wordt je teleur gesteld.”

Inderdaad, sommige deelnemers zoals Ana verloren ruim 5 kilo anderen slechts 1,3 kilo in een half jaar. Dat is niet veel al je bedenkt dat 1 maandverpakking € 36,95 kost. “Als je het langer dan 6 maanden gebruikt blijf je afvallen volgens Dr Plumer alhoewel de snelheid waarmee je afvalt kan afnemen. Als je stopt met de probiotica zullen de effecten afnemen.

Dus, is dit de moeite van het proberen waard? Professor Whorwell gelooft van wel. “in het slechtste geval baat het niet, het is geen medicijn en er zijn geen bijwerkingen. Maar als, zoals gerapporteerd, deze probiotica helpt in het verminderen van buikvet is het een goede zaak. Overgewicht (obesitas) correleert met veel gezondheidsproblemen, vooral hart-ziekten. Ik gebruik de probiotica nu 1 maand. Ik ben denk ik een halve kilo kwijt, maar bedenk wel dat daar de Feestdagen bij zaten. Normaliter ben ik in deze periode een paar kilo zwaarder. De tijd zal het dus leren.

Afslanken met probiotica
Afslanken met probiotica

Hier vind je het artikel zoals het in de Daily Mail staat. https://www.dailymail.co.uk/health/article-7909717/Could-pill-packed-good-bacteria-really-fight-flab.html?ito=email_share_article-top