Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Alles over maaltijdvervangers

Alles wat je over maaltijdvervangers wilt weten

Wat zijn maaltijdvervangers?

Maaltijd vervangende producten eet je in plaats van je ontbijt, lunch of diner. Het vervangt je maaltijd. In België heet het dan ook vervang-maaltijd. Er zijn verschillende vormen: vloeibaar, repen, poeder en “kant en klaar”. Drinkvoeding (medische dieet voeding) wordt vooral in het ziekenhuis gebruikt. In deze blog meer over vloeibare maaltijdvervangende producten. Repen zijn gemakkelijk onderweg, meestal heb je 2 repen nodig voor een complete maaltijd. Shakes koop je in poedervorm en met water, sap of melk maak je er zelf een maaltijd van. Op deze pagina 15 tips over het gebruik van maaltijdvervangers.

Welke maaltijdvervangers zijn het beste

Europa heeft wetgeving opgesteld waar een complete maaltijdvervanger aan moet voldoen. Een minimale hoeveelheid: calorieën, eiwitten, koolhydraten, vezels, vitaminen en wat vet. In de winkels vind je vooral maaltijdvervangers met melk-poeder, suiker en smaakstoffen. Dit type maaltiijdvervangers voldoet precies aan de eisen, niet meer niet minder.

maaltijdvervangers van Nutrins

NIEUW een complete serie maaltijdshakes en maaltijdcomponenten samengesteld volgens de laatste science. Je vindt ze allemaal in de Nutrins Voeding Shop.

Maaltijdvervangers vergelijken

Het vergelijken van maaltijdvervangende producten is niet gemakkelijk. Je hebt veel kennis nodig om de kwaliteit in te schatten en om de voedingswaarden op de etiketten te begrijpen. Belangrijk is om ook te kijken naar wat er NIET in zit zoals suiker, conserveringsmiddelen, chemische smaakstoffen of melk. Op deze pagina de top-10-maaltijdvervangers. Vind snel de beste maaltijdvervanger die past bij jouw doel.

Maaltijdvervangers waarom

  • 68% Van de mensen die een maaltijdvervanger gebruiken willen afvallen.
  • 26% wordt gebruikt door sporters die meer proteïnen willen eten.
  • 6% wordt gebruikt omdat het gemakkelijk is.

Maaltijdshakes en repen zijn een gemakkelijk manier om te eten. Kies je voor topkwaliteit (vers, biologisch, plantaardig) en gemaakt van echte voeding bekijk dan hier de samenstelling van de juvo raw whole food maaltijdshakes. Proteïnen-shakes voor sporters vullen hun voeding aan. Als complete vervanging van een maaltijd, als maaltijdcomponent of na het sporten. De shake vult dan de voorraad proteïnen aan. Sporters hebben hun aminozuren nodig. Bij de keuze voor een eiwit shake is het belangrijk dat alle aminozuren zijn toegevoegd. Het complete aminozuren-profiel moet aanwezig zijn. Bij langdurig gebruik hebben plantaardige proteïnen de voorkeur. Hier meer informatie over Nutrins plantaardige proteïnen.

Maaltijdvervangers met veel eiwitten

De meeste eiwit-shakes zijn gemaakt met wei-poeder. Dit is gevriesdroogde wei, een restprodukt van het kaas maken. Ook voedingsmiddelen die verrijkt zijn met extra proteïnen bevatten vaak weipoeder. Gemaakt uit melk zijn het dus dierlijke eiwitten (niet vegan, niet vegetarisch). De goedkopere eiwitshakes bevatten vaak veel suiker. Op het etiket zijn dit de ingrediënten die eindigen op -ose. Naast wei zijn doperwten een mooie goedkope plantaardige bron van proteïnen. Om een compleet aminozuren-profiel met alle aminozuren te maken moeten deze eiwitrijke ingrediënten aangevuld worden. Nutrins gebruikt maar liefst 5 ingrediënten o.a.: bruine rijst proteïnen, algen, hennep, quinoa en spirulina. Nutrins gebruikt in haar vegan eiwitshake; chlorella, gehydroliseerde rijst proteïnen, rijst proteïnen concentraat en hennep-proteïnen-concentraat.

Afvallen met maaltijdvervangers

Afslanken met shakes en repen werkt snel en is voor veel mensen met overgewicht een goede ondersteuning. Maar bij afvallen is het belangrijk om eerst te kijken wat de oorzaak van je overgewicht is. Op deze pagina vind je de zes vormen van overgewicht. Kijk wat jouw lichaamsvorm is en zoek de juiste aanpak. Als je tijdens het afvallen alleen maar shakes en repen eet met weinig calorieën heet dat een crashdieet. Een korte tijd crashen met bijvoorbeeld 500 kcal per dag werkt net zo goed als elk ander dieet. Maar de vraag bij deze aanpak is: hoe lang blijft het overgewicht weg? Wanneer begint het jojo-effect?

 

zes vormen van overgewicht

 

Sinds 2018 is overgewicht verliezen met intermittent fasting populair. Het werkt en dat bewijzen wij elke dag. Op deze pagina lees je mijn eigen ervaring. Bij intermittent fasting eet je 16 uur per dag niets en 8 uur per dag wel. Zorg dat dat die 3 maaltijden in die 8 uur wel gezond zijn en je alle voedingsstoffen geven.

Op deze pagina meer over de verschillende vormen van vasten.Hier vind je de meer over de werking van periodiek vasten. Waarom werkt het afvallen met afwisselend vasten (IF) zo goed lees je hier. Op deze pagina een samenvatting om af te slanken met intermittent fasting. Lees regelmatig onze blogs over vasten en afvallen. Nutrins heeft een aanbieding om te beginnen met intermittent fasting.

 

schema intermittent fasting

 

Maaltijdvervangers voor ouderen

Steeds meer ouderen gebruiken maaltijdvervangers. Enerzijds omdat zij een verhoogde behoefte hebben aan eiwitten en anderzijds omdat zij vaak de interesse verliezen om elke dag weer zelf gezond te koken. Zeker als mensen alleen wonen kan dit een uitdaging worden. Een halve maaltijdvervanger (rijk aan eiwitten) kan ingezet worden als maaltijdcomponent. Dus in aanvulling op groenten en koolhydraten.

Maaltijdvervangers zonder melk

In poedervorm worden maaltijdvervangers vaak aangemaakt met melk. Op het etiket staan de voedingswaarden vermeld van het “bereide product”. Dus het poeder plus de voedingswaarde van melk. Dit wordt veroorzaakt doordat de wet aangeeft dat er een bepaalde hoeveelheid vet in hoort te zitten. Vet in een poeder mengen is niet gemakkelijk. De proteïnen in maaltijdvervangers zijn vaak gemaakt van wei en soms ook van (magere) melk-poeder. Maaltijdvervangers zonder melk zijn de plantaardige maaltijdvervangers.

Maaltijdvervangers zonder koolhydraten

Om een volwaardige maaltijdvervanger te zijn moet een product koolhydraten bevatten. Zonder koolhydraten is het meestal een eiwit-shake. Maaltijdvervangers zonder toegevoegde suiker kunnen wel koolhydraten bevatten. Bij Juvo is gekozen voor complexe koolhydraten met een lage glycemische index.

Maaltijdvervangers en diabetes

Diabetes-2 is meestal een lifestyle aandoening. Een gezondheidsprobleem veroorzaak door een verkeerde lifestyle. Vaak met teveel stress, verkeerde voeding en te weinig beweging. Toenemend bewijs laat zien dat je diabetes type 2 kunt terugdraaien door de lifestyle te verbeteren. Maaltijdvervangers kunnen het gemakkelijk maken om gezond en plantaardig (!) te eten, met alle voedingswaarden en een lage glycemische index. Lees in de onderstaande blogs meer over voeding en diabetes type 2 (DIAB2).

Blogs over diabetes

Maaltijdvervangers kopen

Bekijk hier alle maaltijdvervangers van Juvo in de Juvo webshop.

NIEUW Bekijk hier de voeding (maaltijdvervangers, supplementen en maaltijdcomponenten) van Nutrins.