Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Biologische inuline uit blauwe agave

Wat is Agave inuline?

Agave tequilana (ook wel de ‘blauwe agave’ genoemd) is een agave met blauwgrijze bladeren. De “blauwe” agave cactus groeit op een hoogte van 1.500 meter in Mexico. Het duurt 6-7 jaar voordat de plant volgroeid is en er geoogst kan worden.Het is zo goed als smaak- en kleurloos en geeft een romige textuur aan voedsel. Inuline is een zogenaamde prebiotica en bestaat voor 88% uit vezels die niet door de dunne darm worden opgenomen.

Prebiotica ondersteunen een gezonde darmflora en spijsvertering. Inuline bestaat uit fructosehoudende polysachariden, bestaande uit ketens van drie tot maximaal honderd monosacharide-eenheden. De ketens kunnen vertakt of recht zijn en hebben aan het eind van de keten een glucosemolecuul. Met andere woorden: fructanen opgebouwd uit fructosemoleculen. Sommige soorten inuline smaken zoet terwijl ze voor de voedingswaarden een vezel zijn. Je proeft zoet, maar het wordt niet als koolhydraat (suiker) opgenomen. Die onverteerbaarheid is in zeldzame gevallen de oorzaak van winderigheid. Vaak past het microbioom zich aan, soms niet. Voor de zekerheid begin je langzaam 3-5 gram per dag en dan in 2 weken opbouwen naar maximaal 10 gram per dag.

Voedingswaarden van inuline

Vroeger werd gesteld dat vezels niet worden verteerd en dus geen calorieën bevatten. We weten nu dat veel vezels toch gedeeltelijk worden verteerd en opgenomen. De gemiddelde voedingswaarden van vezels zijn 2 kcal pr 1 gram. Per 1 gram slechts 1,5 kcal. Ter vergelijking, suiker bevat 4 kcal per 1 gram. 100 gram inuline bestaat voor 96% uit koolhydraten waarvan 9% suikers. In totaal bevat het 87% vezels. Het bevat geen vet, zout of eiwitten.

Inuline in voeding

Inuline vind je in bijna alle soorten groenten, vooral in knoflook, asperges en artisjokken. Die bevatten 10 tot 20% inuline-vezels. Bananen, uien, prei en gerst bevatten 1 tot 5% inuline-vezels. Waar wordt inuline van gemaakt/ De inuline die wij gebruiken in Juvo en Nutrins is biologische blauwe agave-inuline. Het wordt geproduceerd in Mexico. Daar wordt veel blauwe agave verbouwd o.a. om tequila te maken.

Vertering van inuline-vezels

De blauwe agave vezels worden niet in de dunne darm opgenomen, maar worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken. Die bacteriën, de darmflora, maken er o.a. organische vetzuren van en reguleren zo de pH, de zuurgraad in de darm. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33104864/ en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34660762/ Omdat het voeding is voor de bacteriën heet het pre-biotica. Het wordt vaak samen toegepast met probiotica. Uit onderzoek bleek dat inulinevezels de hoeveelheid lactobacillen in het microbioom van ratten vermeerdert. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32455193/ De combinatie van probiotica en prebiotica (dit heet synbiotica) blijkt effectiever in vergelijking tussen alleen probiotica of alleen prebiotica. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32998471/ Helaas heeft onderzoek ok laten zien dat inuline geen effect heeft op het verminderen van de eetlust. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29939970/ Wel zorgt het voor een lagere energie-inname als inuline andere ingrediënten zoals vet of suiker vervangt.

Nutrins gebruikt inuline vaak in combinatie met stevia in shakes. Lees ook deze blog over inuline "de zoete vezel".

agave inuline

Deze afbeelding van blauwe agave is een echte foto! Geen photoshop, het is echt blauw.

Shakes met agave inuline

Nutrins gebruikt de blauwe agave-vezels in de Super Skin Food, de Vegan Whole meal, de Keto Shake en de Vegan Proteïnen shake.